Onze historie

 

Adviesburo de Vaal b.v.

 

Drie generaties

We zijn er oprecht trots op: Bouwkundig Adviesburo de Vaal b.v. biedt welbeschouwd maar liefst zestig jaar gebundelde expertise op het gebied van restaureren. Want die ging van vader op zoon, nadat de man die zoon Ed en kleinzoon Peter de liefde voor het restaureren met de paplepel ingoot, in 1947 koos voor dit nog relatief onbekende specialisme op het architectenbureau waar hij werkte. Het waren de jaren van de wederopbouw en na alle verwoestingen door de Tweede Wereldoorlog was er ook wat restauraties betreft volop werk.

Generaties

Vader, zoon en kleinzoon in 1999

De Vaal was een kundige man, die goed wist waar hij het over had en er met veel passie over kon vertellen. Zijn zoon Ed was daarom als kleine jongen al vaak op de werken te vinden, hij leerde het vak van zijn vader. “Als jochie van vijf ging ik al met hem op pad en ik was nog geen 12 toen

 

 

 

 

ik al mijn vrije tijd doorbracht bij de dorps-timmerman." Halverwege de jaren ‘60 ging ook Ed in de restauratie aan de slag.

In 1974 kreeg de vader van Ed de leiding over een enorm project: de restauratie van de binnenstadskerken in Utrecht. Het zou een werk worden van uiteindelijk 83 miljoen gulden en toen de functies van vader en zoon halverwege deze gigantische klus wisselden kwam de project-leiding geheel in handen van zoon Ed de Vaal.

“Ik heb in mijn opleiding bewust gekozen voor de volle breedte van het vak, om zo veel mogelijk kennis op te doen. Dat kwam me bij dat enorme project, waarvan het grootste deel onder mijn leiding is gerealiseerd, uitstekend van pas.”
Met zijn jarenlange ervaring heeft Ed de Vaal glashelder voor ogen dat de juiste besluiten over de uitvoering van restauraties alleen kunnen worden genomen op basis van deskundige adviezen. “En die deskundigheid doe je niet op achter een bureau, daar moet je voor op het werk zijn. Elke dag weer, zo lang als het duurt.”

Kleinzoon Peter de Vaal werkt sinds 1998 fulltime in de restauratie. “De kracht van drie generaties geeft meerwaarde aan ons bureau, evenals de samenwerking tussen mij en mijn vader. We hebben maar weinig woorden nodig en we kunnen echt bijna alles tegen elkaar zeggen.”

Peter de Vaal geniet van de uitdaging, die een restauratie telkens weer biedt. “Ik houd van de verrassingen en de uitdagingen, die permanent een beroep doen op mijn creativiteit en vindingrijkheid. Want dáár gaat het om, bij restaureren.”