Nieuws

 

Adviesburo de Vaal b.v.

Stenen Man: restauratie in 2002

(Bron: webiste Kamp Amersfoort)

Het beeld 'Gevangene voor het vuurpeloton' is gemaakt van Varion, een zachte, Franse, kalkzandsteen. Deze steensoort is erg kwetsbaar gebleken in het klimaat. Ook werd het beeld niet deskundig schoongemaakt en onderhouden. Het beeld brokkelde langzaam maar zeker af. In de loop van de jaren kreeg het beeld een sombere zwarte aanslag.

In 2001 liep het beeld meerdere keren ernstige schade op als gevolg van vandalisme. De dader werd op heterdaad betrapt. Eveneens in 2001 werd een totale restauratie van het beeld voorbereid. Op 29 mei 2002, enkele weken na de herdenkingen, werd het beeld gelicht, gekanteld en afgevoerd naar het toenmalige atelier van beeldhouwer en restaurateur Laurens Demmer in Loenen.

Bij de familie van beeldhouwer Sieger werd een beeld gevonden dat was gebruikt als ontwerp van het monument. Het beeld werd een belangrijk hulpmiddel bij de restauratie van 'De Stenen Man'. Nadat het beeld zijn oorspronkelijke vorm had gekregen werd het naar Ibach Steinkonserverung in Beieren gebracht, om daar onder hoge druk met kunststof geïmpregneerd te worden. Het beeld zou daardoor beter beschermd zijn tegen de weersinvloeden.

De restauratie duurde een jaar. De kosten van de restauratie, ruim 108.000 euro, werden gedragen door het ministerie van VWS. Het geldbedrag werd als subsidie verstrekt.

Nadat in mei 2002 de restauratie van de 'De Stenen Man' was begonnen, startte op 17 december 2002 de renovatie van de gehele omgeving van de voormalige schietbaan. Het gebied rond de schietbaan moest niet alleen gerenoveerd worden, het moest ook beter aansluiten op de gedenkplaats, die voor 19 april 2002 was vernieuwd.

De restauratiewerkzaamheden werden namens de stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort begeleid door Cees Biezeveld. Deskundigheid werd door een specialistische aannemer/adviseur ingebracht, terwijl de Rijksdienst Monumentenzorg en het Instituut Collectie Nederland hun deskundigheid en ervaring inbrachten.

Op dinsdag 18 maart 2003, bijna een jaar later, werd de Stenen Man weer op zijn oorspronkelijke plaats in de schietbaan gezet.

Terug naar overzicht