Nieuws

 

Adviesburo de Vaal b.v.

Oorlogsmonument Kampen gerestaureerd en geconserveerd

(Bron: persbericht gemeente Kampen, 7 december 2004)

Het oorlogsmonument van Hildo Krop aan de De La Sablonièrekade wordt geconserveerd en gerestaureerd. Het kalkstenen ligbeeld zal voor de komende vorstperiode uit voorzorg afgedekt worden met een beschermende bekisting. Het monument, opgericht in 1949 ter nagedachtenis van de omgekomen inwoners uit Kampen tijdens de 2e wereldoorlog , blijkt in een slechte staat te zijn. De werkzaamheden starten op korte termijn.

In juni van dit jaar heeft het bouwkundig adviesburo De Vaal B.V. uit Hoevelaken, in opdracht van de gemeente Kampen, een onderzoek gedaan naar de onderhoudstoestand van het oorlogsmonument. Het monument bestaat voornamelijk uit kalksteen. De elementen, met name het ligbeeld en zuil, bevinden zich in een staat van achteruitgang. Het kalksteen vertoont vele scheuren waardoor inwatering ontstaat zodat het kalksteen bij vorst uiteen dreigt te vallen.

Om het monument te behouden voor de toekomst is een volledige conservering/restauratie noodzakelijk door middel van de zogenaamde 'Ibach Methode' voor beeldhouwwerken. Bij deze methode is het mogelijk de onderdelen in hun oorspronkelijke situatie te handhaven na inwendige verlijming. Het nationaal bevrijdingsmoment op De Dam te Amsterdam heeft een aantal jaren geleden met succes eenzelfde behandeling ondergaan.

Voor deze behandeling moeten de elementen gedemonteerd en vervoerd worden naar een speciaal bedrijf in Duitsland.

Omdat al lange tijd bekend was dat het monument in een slechte staat verkeerde heeft de gemeenteraad begin dit jaar voor de conservering/restauratie van het monument een bedrag beschikbaar gesteld van EUR 40.000,-.


Terug naar overzicht