Nieuws

 

Adviesburo de Vaal b.v.

Koningin aanwezig bij presentatie restauratie grafmonument Willem van Oranje

(Bron: RVD, www.koniknlijkhuis.nl, 11 april 2001

Hare Majesteit de Koningin is woensdagmiddag 11 april 2001 aanwezig bij de presentatie van de restauratie van het grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft. Het uit 1622 daterende monument is tijdens een vier jaar durende restauratie, die is uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst, geheel gedemonteerd. Het marmer dreigde te vergruizen door zoutkristallen. Alle onderdelen van het monument zijn volgens een speciaal procédé gespoeld en waar nodig hersteld. Ook de bronzen onderdelen van het monument zijn gerestaureerd.

Het grafmonument werd in opdracht van de Staten-Generaal tussen 1614 en 1622 gebouwd ter nagedachtenis aan de Vader des Vaderlands, Prins Willem van Oranje. De Prins werd op 10 juli 1584 in Delft vermoord door Balthazar Gerards. Willem van Oranje kon niet in het familiegraf van de Oranjes in Breda worden bijgezet, omdat deze stad in handen was van de Spanjaarden. De Prins werd daarom in de Nieuwe Kerk in Delft, zijn tijdelijke verblijfplaats, bijgezet. Dit luidde de traditie in dat de Nieuwe Kerk de laatste rustplaats werd voor de leden van het Huis van Oranje-Nassau.

Het praalgraf is een ontwerp van Hendrick de Keijser, de architect-beeldhouwer die in heel Europa grote faam genoot. Na zijn dood in 1621 werd het voltooid door zijn zoon Pieter. Kosten noch moeite werden gespaard om Willem van Oranje een monumentaal gedenkteken te geven. Het monument is samengesteld uit zwart marmer, wit Italiaans (Carrara) marmer en portor, zwart marmer met goudkleurige aders.

Terug naar overzicht