Nieuws

 

Adviesburo de Vaal b.v.

'Huize Erica lijkt net een schilderij'

(Bron: Barneveldse Krant, 11 juli 2007)

VOORTHUIZEN - Het dorp Voorthuizen heeft een pronkstuk terug. Huize Erica, tegenover het voormalige restaurant De Punt, is van buiten weer de dokterswoning die arts Hamburger er in 1898 neerzette. Eigenaar Henk van Diermen en bouwkundig aannemer Jan Hilverts zijn trots op het pand, dat sinds dinsdag officieel een gemeentelijk monument is. 

Door Rick Borkent

Eigenlijk droomde Henk van Diermen ervan om na zijn werkzame leven naar zee te trekken. Maar toen hij in 2005 Huize Erica te koop zag staan, was hij meteen verkocht. De aankoop van wat ooit het ‘uithangbord’ van Voorthuizen was, leverde hem vele meewarige reacties op.

Van Diermen: ,,Het  was zo verwaarloosd dat je het mooie niet meer zag. Maar ik had er meteen vertrouwen in. Zeker nadat ik de goede plannen van de aannemer had gezien en hoorde dat er met adviesbureau De Vaal uit Hoevelaken een kundige restauratiearchitect bij betrokken was.”

Die aannemer was Jan Hilverts van Hilverts Totaal Bouw uit Barneveld. Nu is hij apetrots op de geslaagde renovatie, maar toen hij voor het eerst over het terrein liep waar Huize Erica staat, was het wel even schrikken. Hilverts: ,,Het hele perceel was volgegroeid met bomen, struiken, auto’s en afval. Je kon het zo gek niet bedenken. En de binnenkant was net zo’n puinhoop door zwervers en jongeren die af en toe naar binnen slopen.”

Ervaring met restaureren had Hilverts nog niet tot dat moment. Maar een uitdaging als deze kon hij niet laten lopen, vertelt hij. ,,Driehonderd woningen neerstampen, dat kan iedereen. Maar voor een vakman zijn dit de projecten waar je naar uitkijkt. Renoveren, heb ik gemerkt, is elke dag weer een verrassing. Je weet nooit wat je aantreft en je moet veel improviseren.”

De bouwers staken in totaal vierduizend arbeidsuren in Huize Erica. Zo bleek bijvoorbeeld dat in de schoorsteen twee kleine gele steentjes hoorden te zitten, zag Van Diermen op oude foto’s. Alleen kwam hij daar pas achter nadat de schoorsteen al was opgemetseld. Maar authentiek moest het worden en dus ging een deel van de schoorsteen er weer af. ,,Gelukkig was de specie nog niet hard”, lacht Hilverts.

Het zijn deze kleine elementen die Van Diermen zo waardeert in het pand. De symmetrie in de voorgevel, de monumentale voordeur met sierelementen in steen. De bijzondere opbouw van de gevel, met het karakteristieke balkonnetje. De nisjes in de kelder, die bij toeval werd ontdekt. Het royale houtwerk, de authentieke dakpannen. Het monumentenglas dat speciaal werd aangebracht. Van Diermen: ,,Als je voor het huis staat, is het net alsof je naar een schilderij staat te kijken. Veel mensen stoppen ook even om te zeggen hoe mooi ze het vinden als ik in de tuin aan het werk ben.”

Ook de gemeente Barneveld vindt het pand bijzonder, blijkt uit een monumenteninventarisatie uit 2001. Huize Erica is een gezichtsbepalend gebouw, staat erin. Bovendien is de ‘eclecticistische bouwstijl met stijlkenmerken uit de neorenaissance’ vrijwel nergens meer te vinden in de gemeente. Wethouder Gerard van den Hengel bevestigde daarom dinsdagmiddag persoonlijk het monumentenplaatje op de woning.

Terug naar overzicht