Nieuws

 

Adviesburo de Vaal b.v.

Hoofdrol Hoevelakens bedrijf bij herstel 'Vrouw van Putten'

(Bron: www.ditishoevelaken.nl, 28 augustus 2007)

PUTTEN/HOEVELAKEN - Meer dan zes maanden lang was ze opvallend van haar plek, 'De Vrouw van Putten'. Een lege sokkel was in Putten het enige dat achterbleef op de herdenkingshof ter nagedachtenis aan de razzia op 2 oktober 1944, waarvan 600 Puttense mannen nooit meer terugkeerden. Maar sinds maandag staat het beroemde beeld van kunstenaar Mari Andriessen weer op de vertrouwde plek na een ingrijpende restauratie en conservering. Die hele operatie werd deskundig begeleid door het in Hoevelaken gevestigde Bouwkundig Adviesburo De Vaal.

Het in 1949 door koningin Juliana onthulde beeld werd gisteren tijdens een korte ceremonie teruggeplaatst. Burgemeester Jan van Putten  hield een toespraak en legde namens het gemeentebestuur een bloemstuk. Op 2 oktober is bij het beeld weer de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.

De tand des tijds had 'De Vrouw van Putten' behoorlijk aangetast en dus ging het beeld ruim een half jaar geleden uiterst voorzichtig in de takels. Een gespecialiseerd bedrijf in Duitsland heeft het kunstwerk daarna geconserveerd. Hoevelaker Ed de Vaal van Bouwkundig Adviesburo De Vaal begeleidde het hele proces en adviseerde vanaf het prille voornemen om het beeld onder handen te nemen tot en met de herplaatsing, gisteren.

Het zeer gespecialiseerde Bouwkundig Adviesburo De Vaal was en is nauw betrokken bij talloze bekende en minder bekende restauraties in Nederland. "Zó’n mooi vak”, zegt Ed de Vaal,  “niets is dankbaarder dan het in stand houden van oude gebouwen en monumenten, de erfenis van onze voorouders, die we moeten doorgeven. Ik zie dat als mijn roeping en ik haal er zo nodig echt alles voor uit de kast. Monumenten zijn mijn leven. Het is onze plicht om daar verantwoordelijk voor te zijn en ze te behouden. Monumenten zijn weerloos als kinderen. We moeten daar heel erg goed voor zorgen.”

 

 

Terug naar overzicht